Eikenhout Zeeland

Eikenhout is een soort hout afkomstig van de eikenboom. Het is een Europese hardhoutsoort en staat bekend om zijn duurzaamheid, stevigheid en esthetische waarde. Eikenhout wordt veel gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder overkappingen, veranda’s en afzettingen.

Kwaliteit en toepassing

Bij Houthandel Katsman in Zeeland komt het eiken uit Oost-Europa. Het eiken wordt ook wel Europees hardhout genoemd. Het heeft een duurzaamheidsklasse van 2-3. Dit geeft een minimale levensduur van 20 jaar aan. Het eikenhout wordt geleverd in fijnbezaagd en geschaafd.
Het hout is ook relatief stabiel, vertoont minimale krimp en zwelling, en is over het algemeen een milieuvriendelijke keuze omdat eikenbomen hernieuwbaar zijn.
Het Europees onbehandeld eikenhout uit ons assortiment in Zeeland heeft de kwaliteitsklasse QPA/1. Het eikenhout uit deze kwaliteitsklasse is bestemd voor buitengebruik, zoals buitenverblijven en overkappingen.
Daarnaast is het eiken geschikt voor zware belasting, mits de juiste kopmaat wordt gebruikt. De sterkteklasse van het eikenhout is D24/D30. Wilt u advies over het kiezen van de juiste kopmaat? Wij helpen u graag, telefonisch of via het contactformulier.

Houten planken opslag Houthandel Katsman

Bewerking en onderhoud

Eikenhout heeft een kenmerkende nerfstructuur en kleurvariaties, wat bijdraagt aan zijn aantrekkelijke uiterlijk. Eikenhout is goed te bewerken, zowel machinaal als met de hand, en reageert positief op verschillende afwerkingen, zoals beitsen en lakken.
Hieronder kunt u een aantal tips vinden voor het gebruik en onderhoud van eiken:
• Voorboren is niet noodzakelijk, maar wordt wel aanbevolen.
• Het gebruik van RVS-schroeven is noodzakelijk.
• Om vergrijzing van het hout te voorkomen moet het behandeld worden met kleurloze beits/lazuur.
• Eikenhout bevat looizuur wat sterk reageert met ijzer, dit geeft een blauwzwarte verkleuring.
• Door vocht is de kans groot dat eiken gaat bloeden, dit veroorzaakt vlekken in het hout. De vlekken vervagen/verdwijnen in verloop van tijd vanzelf.

Levering en ondersteuning

Het eikenhout uit ons assortiment wordt binnen opgeslagen in onze loods in Zeeland. De bestelling kan binnen 1-2 dagen geleverd worden. Voor geschaafd eiken geldt een levertijd van 2-7 dagen.
Heeft u vragen of wilt u graag advies over welk houtsoort u het beste kunt gebruiken voor uw project? Wij staan voor u klaar en komen graag met u in contact. U kunt ons bereiken via 0113 21 19 42, info@houthandelkatsman.nl óf u kunt tijdens openingsuren langskomen bij onze houthandel in Goes.